Το έργο

Το Πρόγραμμα Erasmus+ 

Το πρόγραμμα Erasmus+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ένα σχέδιο χρηματοδότησης για την στήριξη δραστηριοτήτων στους τομείς της Εκπαίδευσης, της Κατάρτισης, της Νεολαίας και του Αθλητισμού.

Το Πρόγραμμα αποτελείται από τρεις λεγόμενες «Βασικές Δράσεις» και δύο πρόσθετες δράσεις.

Το έργο Take Off αποτελεί μέρος της βασικής δράσης 2: Συνεργασία για καινοτομία και ανταλλαγή καλών πρακτικών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι υπεύθυνη για το Erasmus+ και επιβλέπει τη συνολική εφαρμογή του προγράμματος. 


Περισσότερες πληροφορίες

Γιατί χρειαζόμαστε το Έργο TAKEOFF ; 

Οι κύριες, μακροπρόθεσμες, προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος σήμερα είναι η βιώσιμη παραγωγή τροφίμων, ο μετριασμός/προσαρμογή της κλιματικής αλλαγής και η απώλεια βιοποικιλότητας. Αυτά συνδέονται με την πλειοψηφία των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ. Η γεωργία είναι υπεύθυνη για την παραγωγή περίπου του 20% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, θεωρείται ο κύριος καταναλωτής γλυκού νερού (>70%) και ευθύνεται για πολλά περιβαλλοντικά προβλήματα (π.χ. ρύπανση του νερού, απώλεια βιοποικιλότητας, αποψίλωση δασών). Η κλιματική αλλαγή απειλεί την παραγωγή τροφίμων (π.χ. λιγότερες βροχές, ακραία καιρικά φαινόμενα, πυρκαγιές) καθώς και τις υποδομές (π.χ. πρόσφατες πλημμύρες/μέγα-πυρκαγιές σε ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες).

Οι αγρότες παραμένουν οι πραγματικοί διαχειριστές της υπαίθρου και εάν πρόκειται να επιτευχθούν οι στόχοι για αυτές τις φιλόδοξες, παγκόσμιες και Ευρωπαϊκές πολιτικές/στρατηγικές, πρέπει να συμμετάσχουν στην εφαρμογή τους. Τις περισσότερες φορές, το πρόβλημα είναι ότι οι αγρότες έχουν να αντιμετωπίσουν περίπλοκες πολιτικές και επιστημονικούς όρους και δεν έχουν αρκετές ευκαιρίες ή τη δυνατότητα συμμετοχής σε προγράμματα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κατάρτισης (ΕΕΚ). Επιπλέον, με στόχο την επιτυχή επιλογή καλλιεργητικών πρακτικών που να ωφελούν το περιβάλλον ή/και να μετριάζουν την κλιματική αλλαγή, θα πρέπει να εφαρμοστούν και να αξιολογηθούν προηγουμένως σχετικές πιλοτικές δράσεις. 

Λόγω της έλλειψης προγραμμάτων ΕΕΚ που σχετίζεται με τον τομέα της γεωργίας/παραγωγής τροφίμων, οι περισσότεροι αγρότες είναι συχνά απρόθυμοι να συμμετάσχουν σε έργα που διευθύνονται ή προωθούνται από τοπικές αρχές ή πανεπιστήμια και να προσφέρουν τη γη τους σε αυτό που θεωρούν «ένα ακόμη πείραμα». Ως αποτέλεσμα, πολύ λίγοι είναι πρόθυμοι να δεχτούν/υιοθετήσουν μια φιλική προς το περιβάλλον προσέγγιση (env. stewardship) στην καθημερινή τους ρουτίνα. Αναπόφευκτα αυτό δεν θα αλλάξει εφόσον α) αυτό που προτείνεται δεν παρέχει πραγματικές οικονομικές απολαβές, β) τα οφέλη από τα προτεινόμενα μέτρα δεν είναι ορατά στους ίδιους τους γεωργούς, γ) η διοικητική προσπάθεια/πολυπλοκότητα για την υιοθέτηση αυτών των μέτρων απαιτεί πάρα πολύ χρόνο (όπως για παράδειγμα ορισμένα αγρο/περιβαλλοντικά μέτρα της Ευρωπαϊκής Κοινής Αγροτικής Πολιτικής).

Οι περιβαλλοντικές προκλήσεις της εποχής μας λαμβάνουν χώρα σε μεγάλη κλίμακα, ενώ οι προσπάθειές μας για τη διαχείριση της υπαίθρου είναι αποσπασματικές και στερούνται συντονισμού, ιδιαίτερα σε περιοχές όπου τα αγροτεμάχια είναι πραγματικά μικρά και η κλήρος γης κατακερματισμένος.

Το έργο TAKEOFF στοχεύει στην αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων αυξάνοντας το επίπεδο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης των αγροτών, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕΚ, της εκπαίδευσης ενηλίκων, της ενημέρωσης και  ευαισθητοποίησης. Μέσα από τις διαδικασίες αυτές, θα κατανοήσουν τις επιπτώσεις των γεωργικών πρακτικών τους και θα τους δοθεί η δυνατότητα να τις τροποποιήσουν, υιοθετώντας πρακτικές φιλικές προς το περιβάλλον. Κατά κάποιο τρόπο, μόνο μέτρα μεγάλης κλίμακας μπορούν να αντιστρέψουν τις επιπτώσεις των ανθρώπινων ενεργειών στον πλανήτη και αυτό μπορεί να επιτευχθεί είτε με τη δέσμευση μεγάλων περιοχών ή/και με πολλούς ανθρώπους που δεσμεύονται για έναν τέτοιο σκοπό, ώστε να επιτευχθούν συνέργειες μεγάλης κλίμακας.

Στόχοι

- Δημιουργία διαδικτυακών μαθημάτων για τη Περιβαλλοντικά Φιλική Γεωργία (ΠΦΓ) - Δραστηριότητα 1

- Κατασκευή διαδικτυακού εργαλείου για την προώθηση πρακτικών ΠΦΓ - Δραστηριότητα 2

- Δημιουργία ηλεκτρονικού πακέτου με δραστηριότητες εκπαίδευσης και κατάρτισης που σχετίζονται με τη ΠΦΓ - Δραστηριότητα 3

- Αλληλεπίδραση με τις ομάδες-στόχους και βελτίωση της διάχυσης των αποτελεσμάτων του έργου με την υλοποίηση 2 πολλαπλασιαστικών εκδηλώσεων, σε Κύπρο και Ιταλία - Δραστηριότητες 4,5.

Τι επιδιώκει το έργο 

Το έργο TAKEOFF θα επιτρέψει στους παρόχους ΕΕΚ να δημιουργήσουν δραστηριότητες εκπαίδευσης και κατάρτισης που σχετίζονται με τη ΠΦΓ. Τα διαδικτυακά μαθήματα (Δραστηριότητα 1) θα αναπτυχθούν σύμφωνα με τις τεχνολογικές γνώσεις και δεξιότητες των αγροτών και θα περιλαμβάνει τέσσερις ενότητες (Στρατηγική βιοποικιλότητας, Μετριασμός/Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή, Από το αγρόκτημα στο πιάτο, Οικονομικές ευκαιρίες και ΠΦΓ). Με το υλικό επιδιώκεται να παρουσιάστούν με απλούς όρους οι βασικές πολιτικές της ΕΕ για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή. Επιπλέον, ένα διαδραστικό διαδικτυακό εργαλείο (Δραστηριότητα 2) στοχεύει στην υποστήριξη/εκπαίδευση των αγροτών για τη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων μεταξύ πιθανών πρακτικών/προσεγγίσεων για τη ΠΦΓ. Επίσης, μπορεί να ποσοτικοποιεί και το περιβαλλοντικό τους αντίκτυπο. Τέλος, ένα ηλεκτρονικό εκπαιδευτικό πακέτο  (Δραστηριότητα 3) θα συγκεντρώνει, με τη μορφή βάσης δεδομένων, πρόσθετους πόρους και υλικό που απαιτούνται για τη ΠΦΓ, προτείνοντας κατάλληλα εκπαιδευτικά εργαλεία προσαρμοσμένα στις δυνατότητες και τις ανάγκες των ΕΕΚ που θα τα εφαρμόσουν (π.χ. γενική παρουσίαση 1 ώρας για την ΠΦΓ στοχευμένη για αγρότες με περιορισμένη τεχνολογικές γνώσεις, ολοήμερο εργαστήρι για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικών). Η περαιτέρω προώθηση των αποτελεσμάτων του TAKEOFF θα επιτευχθεί μέσω δύο Πολλαπλασιαστικών εκδηλώσεων (Δραστηριότητες 4,5) που θα πραγματοποιηθούν στην Κύπρο και την Ιταλία, αντίστοιχα.